Leiderschapsstrategieën (NSA)*
De schoolleider hanteert leiderschapsstrategieën die gericht zijn op het bevorderen van samenwerking, leren van leraren en onderzoek op alle niveaus binnen de organisatie ten einde de school- en onderwijsontwikkeling te bevorderen.
Vormen van leiderschap die samenwerking, leren en onderzoek bevorderen zijn transformatief, moreel, inspirerend, onderzoeksmatig en gedeeld leiderschap.
Ook hier zouden de onderliggende competenties volgens de Big Five (mei, 2015) mij tamelijk gemakkelijk af gaan. Opvallend is de mate van vertrouwen wat ik heb in andere mensen. Dat herken ik heel erg aan mezelf maar heeft onherroepelijk ook een keerzijde. Daarnaast moet ik ook hier weer opletten dat ik niet te snel mijn eigen visie aanpas omwille van het niet aangaan van confrontaties. Daarnaast is mijn werkstijl zeer gestructureerd en dat kun je als leider niet van alle medewerkers verwachten binnen een organisatie.
Leerpunten:
- Bewust toepassen van verschillende leiderschapsstrategieën en evalueren wat de effecten hiervan zijn.
- Vernieuwingen meer vanuit de theorie onderbouwen en implementeren.
N.a.v. de reflector 360 rapportage (feb. 2016):
- Sterk punt: gebruikt trendanalyses en onderzoeksresultaten als basis voor zijn plannen en maatregelen om school- en onderwijsontwikkelingen te bevorderen (4,67).
- Zwak punt: Spoort teamleden aan om oog te hebben voor elkaars kwaliteiten en elkaar te ondersteunen ten gunste van het teamresultaat (3,33).
- Zwak punt: Reflecteert regelmatig op het eigen functioneren/ handelen en past indien nodig het eigen handelen aan (3,83).
Citaten van een respondent, uit de reflector 360:
‘Zijn rustige, open en luisterende houding naar collega's toe. Collega's voelen zich hierdoor gehoord en begrepen’.
‘Open en positieve communicatiestijl met collega's, kinderen en externen. Martijn is sterk in analytisch denken en handelen. Hij is opgewekt en betrokken. Martijn weet wat er in het veld speelt. Hij is op de hoogte van de laatste regelgevingen / onderzoeksresultaten en deelt deze op een prettige wijze met het team. Vergaderingen worden efficiënt geleid door Martijn’.
Reflectie d.d. 2016-03-19:
Een van de verbeterplannen hebben we meer top down vanuit de leerkrachten laten komen door ze na te laten denken over de visie en deze te vertalen naar dit invoeringstraject. Op dit verbeterplan ligt voor de Brakken een uitdaging, aangezien het MT in de huidige situatie werkt vanuit een leiderschapsstijl van leiden. Dat is op zich niet slecht aangezien ik ons team herken in enthousiast, gemotiveerd en hard werkend wat past binnen deze stijl. Maar daarnaast moet ons team veel meer gaan werken aan eigen competenties en bekwaamheid en door deze leiderschapsstijl komen ze hier niet toe. Er zal dus veel meer ondersteund en begeleid moeten worden om hopelijk tot wat meer delegeren te kunnen komen op de Brakken. Ook hier kan het traject 21st. Century Skills weer een mooie aanzet gaan worden waarbij ik als leider de kans krijg binnen ons team om de verschillende leiderschap strategieën toe te passen en te zien wat de effecten zijn wanneer we als Brakken op een andere manier een innovatietraject gaan inzetten.
Nieuwe leerpunten:
- Het onbewust bekwaam toepassen van de verschillende leiderschapsstrategieën en de effecten hiervan evalueren blijft een aandachtspunt voor mij als leiding gevende. Binnen de huidige organsiatie is de sociale context zo gewend om volgens een directieve manier te werken dat je hier onbewust vaak in mee gaat.
- Het aanspreken van mensen op hun verantwoordelijkheden maar zeker ook de talenten van mensen inzetten om elkaar te ondersteunen ten gunste van het teamresultaat zal een belangrijk aandachtspunt worden voor mij in de toekomst.
* Dit is de nieuwe beroepsstandaard voor schoolleiders in het primair onderwijs. Deze nieuwe standaard is gemaakt door de NSA op verzoek van het ministerie van OCW.
Leiderschapstrategieën | uitvoerend | vormgevend | Strategisch |
---|---|---|---|
Interpersoonlijk competent | Voorheen was de leiderschapssstijl vooral directief maar afgelopen jaar hebben we een aantal innovatietrajecten aangevlogen door het team te betrekken in het maken van keuzes. | Afgelopen jaar heb ik kennis genomen van de diverse leidersschapsstijlen en heb ik deze kunnen uitproberen binnen de verschillende trajecten die ingezet zijn op onze school. | Ik merk dat we nog te snel keuzes maken binnen alleen MT en dat we ons nog steeds te weinig bewust zijn van de gevolgen van directief leiderschap. Daarnaast is ook het team gewend aan deze stijl en vindt het lastig wanneer er processen op een andere manier worden aangevlogen. |
Aansturen van professionals | We proberen steeds meer te wisselen van informatievoorziening. Daarin hebben we dit jaar wel stappen gezet. Het aanspreken van mensen op hun verantwoordelijkheden blijft lastig in de familiare cultuur en heeft nog veel aandacht nodig (ook door de directie). | Er worden nog niet veel verschillende leiderschapsstrategieën toegepast door de directie. Binnen mijn werk als IB-er probeer ik op andere manieren mensen te helpen/ te coachen om te zien wat hiervan de effecten zijn. Hier zie ik dat mensen zelf verantwoordelijkheid gaan nemen maar op teamniveau nog niet. | Wordt door de huidige directie nog niet gedaan maar door de mensen uit het MT in de verschillende bouw-vergaderingen wel. In mijn rol als voorzitter van zorgteam probeer ik wel bewust de verschilllende stijlen uit om zo meer gedeelde verantwoordelijkheid te krijgen. |
Competent in onderzoek | Door het volgen van een opleiding, door interessante artikelen door te mailen naar leerkrachten probeer ik het team te prikkelen om een onderzoekende houding aan te nemen. | Binnen het opnieuw opzetten van de gesprekkencyclus en het zelfbeoordelen van je eigen competenties kunnen we dit jaar een stukje de cultuursverandering laten plaatsvinden. Wel belangrijk is om visie, missie en schoolplan als leidraad vast te houden om professionalisering in te zetten. | Besluiten worden (nog steeds) te adhoc gemaakt zonder deze vooraf te onderzoeken. Dit is en blijft een aandachtspunt. Ik probeer hier steeds meer op aan te sturen binnen de organisatie. |
Maak jouw eigen website met JouwWeb