Omgevingsbewustzijn (NSA)*

De schoolleider anticipeert op ontwikkelingen in de omgeving en beïnvloedt deze doelbewust vanuit ondernemerschap, ten einde onderlinge relaties, onderwijsprocessen en leerresultaten te optimaliseren. Onder omgeving verstaan we bestuur, wet‐ en regelgeving, ouders, maatschappelijke omgeving en andere relevante organisaties.

 

Deze competentie is voor mij volgens de Big Five (mei, 2015) tamelijk gemakkelijk te ontwikkelen. Ik kies zorgvuldig mijn woorden en ben graag een persoon die samen met anderen naar oplossingen gaat zoeken i.p.v. problemen ziet. Wanneer we dit koppelen aan ondernemerschap dan past dit wel bij mij. Wel zal ik mezelf bewust moeten blijven dat de ontwikkeling van de eigen school voorop moet staan en je niet te snel mee moet willen in de ontwikkeling van de omgeving.

 

Leerpunten:

  • Balans zien te vinden in de relatie naar buiten en de eigen organisatie.

 

N.a.v. de reflector 360 rapportage (feb. 2016):

  • Sterk punt: vertaalt kansen in de omgeving naar ideeën over hoe deze te benutten voor het realiseren of optimaliseren van schooldoelen (4,60).
  • Sterk punt: onderhoudt contacten met personen en partijen in de omgeving van de school die van pas kunnen komen bij het realiseren van doelen (4,50).
  • Zwak punt: Communiceert te weinig binnen het team en met externen de gewenste positie van de school in de omgeving en maatschappij (3,67).

 

Reflectie d.d. 2016-03-19:

Binnen ons nieuwbouwproces heb ik gezien wat het doet met het team wanneer een leidinggevende te veel met de omgeving bezig is en zijn betrokkenheid bij het primair proces een beetje verliest. Hierdoor kreeg ik wel de kans om mijn verantwoordelijkheid te pakken (zie binnen de reflector het vertalen van kansen in de omgeving en hoe deze te benutten binnen de Brakken). Ook in mijn rol als voorzitter IB binnen ons netwerk (gemeente Gilze Rijen en gemeente Alphen Chaam) moet ik telkens afwegen welke zaken ik vanuit het grote samenwerkingsverband naar de individuele IB-ers ventileer. Waar ik vorig jaar nog bang was dat ik informatie zou weglaten ben ik nu veel kritischer waarmee ik mensen belast. Deze ontwikkeling neem ik ook over in ons team (waarover informeer ik het team wel en wat laat ik achterwege om de werkdruk/ ballast voor de leerkracht te verminderen).

Een nieuw fenomeen voor mij is wel dat we binnen de organisatie steeds meer te maken krijgen met samenwerking vanuit andere partijen en dat we steeds meer te maken hebben met het voeren van een P.R. beleid om je school in de markt te zetten. Hierdoor wordt de invloed van de omgeving wel een stuk groter dan dat die voorheen was.

Dat ik te weinig zou communiceren over de gewenste positie van de school in de omgeving en maatschappij is denk ik nog van een poos geleden. Ik ben samen met de directeur juist veel in overleg met andere scholen, gemeente en buurt over hoe we ons binnen Rijen kunnen profileren en waar mogelijk kansen liggen voor alle partijen. Binnen ons strategisch beleidsplan hebben we namelijk aangegeven dat de lokale verankering enorm belangrijk is voor stichting Nuwelijn en daar staan wij als Brakken (en ook ik) honderd procent achter.

 

Nieuwe leerpunten:

  • In ‘het profileren’ van de school heb ik afgelopen jaar enorme stappen gemaakt, maar hier zal ik komende tijd nog op in moeten zetten: ‘waar willen we ons als school mee profileren naar de buitenwereld toe en hoe kunnen we ouders hierin betrekken’.
  • Daarnaast moet ik me bewust blijven dat het team graag meegenomen wordt in dit proces (de gewenste positie van de school in de omgeving). Hierdoor krijg je automatisch meer balans in de omgeving en je eigen organisatie.

 

* Dit is de nieuwe beroepsstandaard voor schoolleiders in het primair onderwijs. Deze nieuwe standaard is gemaakt door de NSA op verzoek van het ministerie van OCW.

Omgeving uitvoerend vormgevend Strategisch
Ondernemer-schap Door de komst van de nieuwbouw, passend onderwijs, de komst van een nieuwbouwschool binnen ons voeidingsgebied hebben we voor onze school de kansen en bedreigingen goed in kaart gebracht. Door de nieuwbouw die pas gerealiseerd is creëren we als school optimale kansen om ons goed te profileren. Door concurentie van andere scholen in de buurt is dat meer dan noodzakelijk. Ik probeer hier, samen met ouders ook op in te spelen door ons onderwijs uniek te maken t.o.v. andere scholen. Door de komst van de nieuwbouw en de intrek van een peuterspeelzaal en BSO hebben we de kans aangegrepen om een kind ontmoetingscentrum op te zetten. Daarnaast proberen we onze onderwijsvisie goed te profileren naar buiten toe door deze om te zetten in strategisch beleid.
Externe samenwerking Afgelopen jaar ben ik samen met de huidige directeur veel in overleg met andere scholen, gemeente, buurt en allerlei samenwerkings-verbanden om te peilen waar we vanuit de omgeving rekening mee moeten houden voor ons onderwijs op de Brakken. Naast mijn verplichte deelname aan netwerken kies ik er zelf voor om een rol als voorzitter van een IB netwerk op me te nemen, deel te nemen aan innovatietrajecten zoals de ontwikkeling op regionaal niveau van o.a. groeidocumenten digitaal in Parnassys en het dialooginstrument HGW. Om goed beeld te hebben van de mogelijkheden van de scholen in de buurt gaan we samen in dialoog tijdens netwerken. In mijn rol als IB-er nu moet ik weten waar ik welke zorg kan halen wanneer kinderen aanmelden en ze niet op onze school geplaatst kunnen worden.
Competent in onderzoek Vanuit gemeente en tevredenheidspeilingen van ouders en leerlingen krijgen we voldoende input over de omgeving van de school waarmee we input geven aan onze onderwijsontwikkeling. Vanuit samenwerkings-verbanden, gemeente en inspectie krijgen we input waarmee we onze onderwijsprocessen en leerlingresultaten kunnen verbeteren. Vanuit advies van inspectie hebben we in ons schoolplan een aantal verbeterplannen ingezet om ons onderwijs te verbeteren.